Azijske berze: Dolar bez promjene, indeksi skočili

Berza

Na većini azijskih berzi cijene su akcija u srijedu porasle jer su ulagače ohrabrili dobici na Wall Streetu, dok je kurs dolara stabilan na visokim nivoima.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,1 odsto, dok su cijene akcija u Hong Kongu, Singapuru i Australiji porasle između 0,2 i 1 odsto.

U Šangaju i Južnoj Koreji su blago pale, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku 0,4 odsto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cijena akcija na Wall Streetu, pri čemu je Nasdaq indeks dostigao novi rekordni nivo, nakon boljih nego što se očekivalo pokazatelja iz američke ekonomije.

Povjerenje potrošača u SAD-u dostiglo je u decembru najviše nivoe u više od 15 godina jer očekuju poboljšanje poslovnih uslova, dok su cijene kuća u oktobru nastavile stabilno rasti.

Tržište je već nedjeljama podržano optimizmom ulagača da će planovi novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trampa o smanjenju poreza, povećanju ulaganja u infrastrukturu i labavljenju regulacija u pojedinim sektorima ubrzati rast ekonomija.

Pozitivno na tržišta utiču i visoke cijene nafte, koje su podržane najavama članica OPEC-a, ali i nečlanica tog kartela o smanjenju proizvodnje od početka iduće godine.

Zahvaljujući tome, uskoro bi se trebao ublažiti jaz između prevelike ponude i nedovoljno snažne potražnje, što bi trebalo podržati cijene.

Nakon što je juče na američkom tržištu barel poskupio 1,7 odsto, jutros se njegova cijena stabilno kreće oko 53,80 dolara.

Čvrste cijene nafte i naznake ubrzanja rasta američke ekonomije podržavaju i cijene metala, pa je tako bakar poskupio oko 2 odsto. A to pozitivno utiče na akcije rudarskih kompanija, stoga je jutros australijski ASX indeks, koji najviše zavisi o kretanju cijena akcija tih kompanija, najveći dobitnik.

A na valutnim se tržištima vrijednost američkog dolara prema korpi valuta i dalje kreće nedaleko najviših nivoa u 14 godina. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest ostalih najvažnijih svjetskih valuta, jutros iznosi oko 103 boda, dok je početkom prošle nedjelje dostigao 103,65 bodova, najviši nivo od decembra 2002. godine.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti jutros ojačao 0,2 odsto, na 117,65 jena dok je u odnosu na evropsku valutu, dolar oslabio 0,1 odsto, pa je cijena eura porasla na 1,0465 dolara.