Evropske berze: Berzanski indeksi zabilježili blaži rast

Na evropskim berzama u petak su najznačajniji akcijski indeksi blago ojačali, zahvaljujući rastu cijena akcija u farmaceutskom sektoru i novim vijestima o aktivnostima na području spajanja i akvizicija

Indeks STOXX 600 vodećih evropskih akcija bio je u blagom plusu od 0,1 odsto tokom prepodneva. Sredinom nedjelje dostigao je novi najviši nivo od avgusta 2015. godine, zbog solidne sezone kvartalnih poslovnih izvještaja i popuštanja zabrinutosti na političkom planu.

Londonski FTSE indeks oko podneva je bio na dobitku od gotovo 0,2 odsto, na 7.400 bodova, a frankfurtski je indeks DAX dostigao 12.723 boda, ojačavši 0,1 odsto. Pariski indeks CAC ostao je gotovo nepromjenjen, na 5.382 boda.

Najveći pojedinačni dobitnik bio je britanski farmaceutski div AstraZeneca, sa skokom cijene akcija od 4,5 odsto, a poduprla ih je dobra vijest u vezi kliničkih testiranja novoga lijeka. To je podstaklo rast cijena akcija drugih kompanija iz evropskog farmaceutskog sektora, podigavši evropski indeks farmaceutskih akcija za 0,8 odsto.

Na strani značajnijih pojedinačnih dobitnika isticala se i njemačka firma za internet usluge United Internet, sa skokom cijena akcija od devet odsto, nakon što je objavila da planira kupinu većinskog udjela u mobilnom operateru Drillisch kako bi stvorila jačeg konkurenta na njemačkom tržištu telekomunikacionih usluga.

Ravnoteža indeksima bile su akcije kompanija iz sektora luksuzne robe, predvođene grupom Richemont čijim je akcijama cijena oštro pala nakon što je izvijestio o padu neto dobiti, razočaravši ulagače koji se u očekivali bolje rezultate.

Akcije Richemonta, vlasnika Cartiera, pojeftinile su pritom za 5,6 odsto, a nakon što je grupa takođe upozorila da će prodajno okruženje ostati nestabilno.

Uprkos razočaravajućim podacima značajne grupe iz sektora luksuznih roba, rezultati poslovanja kompanija u Evropi od početka su sezone objave poslovnih izveštaja iznenađujuće dobri, s obzirom da je 67 odsto od onih dosad objavljenih nadmašilo očekivanja, prema podacima Thomson Reutersa.