Azijske berze pale, dolar ojačao

Na azijskim berzama u četvrtak su cijene akcija pale, dok je dolar ojačao nakon što je predsjednica Feda Janet Yellen naznačila da bi centralna banka mogla postepeno povećavati kamatne stope.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu oko 1 odsto, dok su cijene akcija u Australiji i Južnoj Koreji porasle oko 0,1 odsto.

Berzanski indeksi u Singapuru, Šangaju i Hong Kongu pali su između 0,3 i 0,5 odsto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcij, bez japanskih, u 7,30 sati bio na gubitku 0,4 odsto.

Azijski su ulagači oprezni jer se juče na Wall Streetu trgovalo suzdržano, nakon što je predsjednica američke centralne banke Janet Yellen u govoru u Commonwealth Clubu u San Francisku kazala da bi predugo suzdržavanje od povećanja kamata predstavljalo rizik od mogućih neugodnih iznenađenja u budućnosti, pa stoga ima smisla postepeno povećavati ključne kamatne stope. To podržava jačanje dolara, no ulagači su oprezni jer je novoizabrani predsjednik SAD-a Donald Trump nedavno rekao da jak dolar negativno utiče na američke izvoznike.

Ulagači su oprezni i zbog toga što se u petak održava inauguracija, pa se čekaju detalji o Trumpovim planiranim ekonomskim politikama.

Na berzi u Tokiju cijene su akcija jutros znatno porasle jer je dolar ojačao prema jenu, a to pozitivno utiče na cjenovnu konkurentnost japanskih izvoznika na inostranim tržištima. U Šangaju i Hong Kongu su cijene akcija pale jer se ulagači plaše smanjenja likvidnosti uoči kineske nove godine, čije obilježavanje počinje krajem mjeseca.

Ulagače zabrinjavaju i oscilacije cijena nafte posljednjih dana. Nakon što je juče pala oko 2,7 odsto, jutros je na londonskom tržištu cijena barela porasla 0,8 odsto, na 54,35 dolara. I na američkom je tržištu barel poskupio 0,8 odsto, na 51,50 dolara.

A na valutnim je tržištima dolar ojačao nakon komentara Janet Yellen, pa je njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest ostalih najvažnijih svjetskih valuta, porastao 0,3 odsto, na 101,22 boda. Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti dostigao 114,60 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 112,60 jena. Američka je valuta ojačala i prema evropskoj, pa je cijena evra skliznula na 1,0640 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0695 dolara.

U fokusu ulagača danas će biti redovna sjednica Evropske centralne banke (ECB), iako se ne očekuju nikakve promjene u monetarnoj politici, nakon što su čelnici ECB-a na prethodnoj sjednici najavili smanjenje iznosa programa kupovine obveznica od aprila.