Wall Street: Indeksi poduprti tehnološkim i bankarskim sektorom

Na Wall Streetu su u srijedu cijene akcija snažno porasle, nadoknadivši gubitke od prethodnog dana, zahvaljujući oporavku tehnološkog i bankarskog sektora

Dow Jones ojačao je 0,68 odsto, na 21.454 boda, dok je S&P 500 skočio 0,88 odsto, na 2.440 bodova, a Nasdaq indeks 1,43 odsto, na 6.234 boda. Najveći dnevni skok S&P 500 indeksa u posljednja dva mjeseca najviše se zahvaljuje snažnom skoku cijena akcija u bankarskom sektoru, za 1,6 odsto.

Izjave zvaničnika američke centralne banke o mogućem još jednom povećanju kamata do kraja godine podstakle su rast prinosa na 10-godišnje državne obveznice, što je pozitivno uticalo na finansijski sektor.

Oporavio se i tehnološki sektor, pa je juče skočio 1,3 odsto, nakon što je dan prije izgubio 1,7 odsto. Taj je sektor pod pritiskom već tri nedjelje, što analitičari pripisuju dobitnoj prodaji, s obzirom da je od početka godine taj sektor predvodio po rastu.

Zahvaljujući skoku cijena akcija u tehnološkom i bankarskom sektoru, Wall Street se juče oporavio od oštrog pada dan prije.

– Čini se da se nakon negativnog razdoblja vrlo brzo pojave kupci akcija. Kamatne stope su i dalje niske, uprkos Fedovom povećanju cijene novca, a mnogi ulagači ne nalaze prilike za ulaganje u bilo što drugo osim akcija – kaže Rick Meckler, predsjednik u firmi LibertyView Capital Management.

Na evropskim berzama cijene akcija juče su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,63 odsto, na 7.387 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,19 oddsto, na 12.647 bodova, a pariski CAC 0,11 odsto, na 5.252 boda.