Australija – u sektoru industrije zaposleno 40.000 novih radnika

Australija iz godine u godinu bilježi sve bolje rezultate na ekonomskom planu

Kako prenosi magazin The Guardian, prema novom izvještaju industrijska proizvodnja u Australiji bilježi najveći napredak u posljednjih deset godina, a shodno tome i nevjerovatan rast broja zaposlenih. U izvještaju se navodi kako je u proteklih 12 mjeseci u sektoru industrije zaposleno 40.000 novih radnika.

U prvom tromjesečju 2017. bruto poslovna dobit je dosegla gotovo 8 milijardi dolara, što bi uskoro moglo potaknuti buduća povećanja kapitalne potrošnje i zapošljavanja. Podaci ukazuju i da je izdvojeno 5 % za unapređenje istraživanja i razvoja sektora industrije uključujući i sektore naučnih i stručnih usluga.

The Australia Institute’s Centre for Future Work je sproveo anketu gdje je ispitano 1.408 ljudi  o proizvodnji u Australiji. Rezultati su pokazali da je stanovništvo zadovoljno trenutnim razvojem i napretkom u ovom sektoru. Uprkos toj konstataciji samo 10% ispitanika je sektor proizvodnje imenovalo kao jednog od najvećih poslodavaca u Australiji. Prednost su dali sektoru javne uprave, trgovine na veliko kao i bankarskom sektoru.

76% ispitanika se slaže da uspjeh na svjetskom tržištu zavisi od sektora proizvodnje, a 71% ispitanika smatra da je bolje povećati vrijednost resursa i proizvoditi, nego distribuirati sirovu robu.

Činjenice pokazuju da fabrike u Australiji zapošljavaju 915.000 ljudi, što sektor proizvodnje čini šestim najvećim poslodavcem u ovoj državi.

Australska centralna banka stopu rasta za 2017. procjenjuje na oko 3 posto, zahvaljujući oporavku cijena sirovina. Rast BDP-a vjerovatno bi se trebao vratiti na stopu od 2,5, možda i 3 posto tokom ove godine.