Fabrika za proizvodnju pantalona ostala bez radne snage

Italijanska kompanija Moda Campania prije godinu dana otvorila je fabriku za proizvodnju pantalona

Fabrika je otvorena u Belim Vodama kod Novog Pazara i bila je to prva direktna inostrana investicija koja je u ovom gradu otvorila nova radna mjesta.

Trebalo je da zaposli 300 kvalifikovanih konfekcionara, međutim, jedva su uspjeli da zaposle šezdesetak proizvodnih i radnika iz pratećih službi. Poslije nekoliko mjeseci fabrika je prestala da radi i sada je niko više ne pominje. Otvorene privredne perspektive pale su u zaborav. Kao glavni razlog navodi se nedostatak kvalifikovane radne snage u tekstilnoj industriji.

Novopazarski proizvođači tekstila žale se da sve teže doći do kvalifikovane radne snage te kažu da im radnici odlaze u inostranstvo gdje ih poslodavci angažuju na građevinskim radovima. Iako je to teži posao, više se isplati – tamo za jedan mjesec dana zarade više nego ovdje za tri mjeseca.

Novopazarski proizvođači džinsa prešli su put od proizvodnje „original falsifikata“ svjetskih marki, do sopstvenih brendova. Sada iz ovog grada na tržište odlazi pedesetak domaćih robnih marki, a početkom devedesetih, u Novom Pazaru, bilo je registrovano više od 500 konfekcionara.

Godine recesije su više nego prepolovile taj broj – procjenjuje se da ih sada ima oko dvije stotine. U klasteru ASTEX ih je 155, dok broj zasposlenih premašuje 6.000. Inače, broj radno angažovanih zavisi od sezone. Kada se za tržište rade novi modeli i kolekcije, onda se zaposli veći broj radnika, po ugovoru o djelu, tvrde poslodavci.