Volkswagen gradi šest gigafabrika u Evropi

Industrija

Novi partneri VW su grupa za tehnologiju materijala Umicore, specijalizovana kompanija za baterije 24M Technologies i firma za čistu tehnologiju Vulcan Energy Resources.

Folksvagen je saopštio da sprovodi i svoj tehnološki plan za interni razvoj i proizvodnju baterijskih ćelija, koji predviđa gradnju šest gigafabrika u Evropi do 2030. godine.

VW s Umicoreom planira da osnuje zajedničku kompaniju koja bi snabdijevala njegove evropske fabrike ćelija katodnim materijalima i pomogla automobilskom gigantu da uspostavi evropski lanac snabdijevanja baterijama.

Njen godišnji proizvodni kapacitet trebalo bi postupno da se povećava s početnih 20 gigavatsata (GWh), namijenjenih Folksvagenovoj gigafabrici u Zalcgiteru u Njemačkoj.

Do kraja decenije trebalo bi dostići i do 160 GWh, što bi odgovaralo godišnjem proizvodnom kapacitetu za napajanje oko 2,2 miliona električnih vozila.

Folksvagen će uložiti novac i u startap za baterije sa sjedištem u Kembridžu 24M, firmu-ćerku Massachusetts Institute of Technologyja (MIT), kako bi razvio najsavremeniju tehnologiju proizvodnje za svoje fabrike ćelija.

Nova podružnica VW će razvijati i poboljšavati tehnologiju za primenu u automobilskoj industriji koja će se bazirati na tehnologiji 24M.

Folksvagen je takođe potpisao sporazum s kompanijom Vulcan Energy Resources o snabdijevanju ugljenoneutralnim litijumom iz doline Gornje Rajne u Njemačkoj. Obavezujući ugovor se odnosi na period od pet godina, počevši od 2026. godine.