Gulfstream lansira svoj najbolji avion do sada

Gulfstream Aerospace kompanija uzdrmala je avio industriju prije nekoliko dana, kada je lansirala novi biznis džet za 19 putnika, nazvan G700…

Kao najnoviji model ovog brenda, on će se nadmetati sa Bombardier Global 7500. Predstavljen tokom ovogodišnjeg Business Aviation Association Convention & Exhibiton događaja u Las Vegasu, novi Gulfstream avion pokreću sasvim novi Rolls-Royce motori visoke snage, a on nudi prelazni opseg od 13.000 kilometara.

Inače, ovo je najveći avion konstruisan od strane General Dynamics podružnice, sa rasponom krila od 31.39 metara i najvišom i najširom kabinom u industriji, koja je 17.35 metara dugačka, 1.91 metar visoka i 2.49 metara široka. Prostrana kabina može imati do pet odvojenih prostora, sa dovoljno sjedišta za do devetnaest putnika, odnosno prostora za spavanje za deset osoba. Raspored takođe sadrži trpezariju / konferencijsku salu sa šest mjesta za sjedenje, kao i vrhunski master apartman sa privatnim tušem.

Pored svega toga, G700 će imati i veliku kuhinju sa odvojenim dijelom za posadu, koji se može pretvoriti u putničku ložu, 20 Gulfstream Panoramic ovalnih prozora, kao i novi kirkadijski sistem rasvjete koji smanjuje stres i umor usjled promjene vremenske zone, imitirajući zalazak i izlazak sunca tokom dugih letova.

Kao što smo već naveli, G700 pokreću dva masivna Rolls-Royce Pearl 700 motora, koji generišu potisak od 8278.0608 kilograma. G700 ima maksimalnu brzinu od Mach 0.925 / 1.110 kilometara na čas, sa maksimalnim prelaznim obimom od 13.900 kilometara i maksimalnom visinom od 15.545 metara.

Ipak, vjerujemo da neće samo putnici biti oduševljeni ovim avionom, jer će piloti svakako cijeniti vrhunsku Gulfstream Symmetry Flight Deck palubu, sa aktivnim kontrolama osjetljivim na dodir i brojnim bezbjednosnim sistemima, poput Predictive Landing Performance sistema, Enhanced Flight Vision sistema i Synthetic Vision tehnologije.

Glufstream G700 je već prošao kroz 14.000 sati laboratorijskog testiranja, sa pet test aviona, i u potpunosti je spreman za proizvodnju. Budući klijenti će svoje Gulfstream G700 avione dobiti tokom 2022.godine.