Proizvodnja Ajfona ostaje u Kini

Dio predsjedničke kampanje Donalda Trampa, koji će na čelu SAD-a 20. januara zamijeniti Baraka Obamu, temeljio se na obećanjima kako će vratiti proizvodnju američkih uređaja u SAD.

Prema pisanju internet stranice phonearena.com Epl je prva američka kompanija koja je razgovarala sa svojim dobavljačima iz Kine o mogućem preseljenju proizvodnih pogona u SAD. Foxconn je prema izvoru čak i bio zainteresovan za ovakav razvoj situacije ali, većina ostalih dobavljača poput Pegatrona tom idejom nije bila nimalo oduševljena i to iz više razloga.

Jedan od njih je što bi cjelokupno preseljenje proizvodnje s jedne na drugu lokaciju prouzrokovalo velike i nepotrebne troškove. Zatim, kompanija Lens Technologies navela je kako američki radnici nisu fleksibilni po pitanju radnog vremena, a i očekuju znatno veće plate nego radnici sa Istoka.

Stoga nije teško za zaključiti kako od preseljenja proizvodnje u SAD na kraju neće biti ništa jer Epl previše zavisi od svojih dobavljača iz Kine da bi se odlučio na silu da sprovede Trampovu ideju.