Dijamantski sat i pjesma Al Kaponea prodati za 100.000 dolara

Dijamantski džepni sat koji je pripadao čuvenom mafijašu Al Kaponeu i muzička kompozicija koju je on napisao 30-ih godina u zatvoru Alkatraz prodati su za više od 100.000 dolara na aukciji nazvanoj „Gangsteri, odmjetnici i čuvari zakona“

Potpredsjednik aukcijske kuće Bobi Livingston rekao je da kupac sata nije identifikovan, ali se radi o kolekcionaru zanimljivih predmeta iz američke istorije.

Na jučerašnjoj aukciji učestvovalo je oko 30 ponuđača od kojih su neki bili prisutni, a neki su se javljali telefonom ili putem interneta.

Kaponeova kompozicija „Humoreska“ prikazuje njegovu mekšu stranu kroz ljubavne stihove. Livingston je rekao da nije iznenađen što je kompozicija prodata jer, iako je Kapone poznat po kriminalu, a ne po talentu za muziku, on „odjekuje u američkoj mašti“.

Prodato pismo i nalog za hapšenje Boni i Klajda

Na aukciji je prodato i pismo i nalozi za hapšenje kriminalnog para Boni i Klajda. Pismo naslovljeno sa „Zbogom“ koje je napisala Boni Parker, a potpisao Klajd Berou neposredno prije nego što su nastradali, prodato je za 16.250 dolara, dok su teksaški nalozi za hapšenje legendarnih pljačkaša postigli cijenu od 8.125 dolara.

Prsten sa troglavom zmijom Boni Parker je prodat za 25.000 dolara. Iako se ranije vjerovalo da je prsten napravio Klajd, koji se u zatvoru izviještio u pravljenju nakita, stolarije i stvari od kože, aukcijska kuća je saopštila da to nije slučaj.

Aukciji su prisustvovali i rođaci Boni i Klajda, Badi Berou i Rea Lin Linder. Berou je rekao da vjeruje da bi mu stric, da je živ, rekao da „zaradi što više može“.

Jedan od predmeta koji nije prodat je pismo koje je 1998. napisao Džon Goti, šef njujorškog klana Gambino, u kome ćerki jednog saradnika poručuje da prenese ocu da „nastavi da hladi martini“.