Kultna Birkin torba od krokodilske kože prodana za 380.000 dolara

Da je isplativije investirati u Hermesovu Birkin torbu nego u zlato ili dionice nedavno je pokazalo istraživanje online trgovine Baghunter, po kojoj je vrijednost luskuzne torbe u posljednjih 35 godina porasla 500 posto

U prilog tomu ide i informacija po kojoj je „Birkinica“ od krokodilske kože s dijamantskim i zlatnim ukrasima nedavno na dražbi u honkonškom Christie’su prodana za vrtoglavih 380.000 dolara.
Stopa rasta vrijednosti ove luksuzne ženske torbe, prozvane po engleskoj pjevačici i glumici Jane Birkin, brža je od onoga koje je zabilježilo zlato na američkom tržištu.

„Himalaya Niloticus Crocodile diamond Birkin 3“, jedan je od najpoželjnijih modela ove skupe torbe, a upravo jedan takav primjerak prodan je anonimnom kupcu u telefonskom nadmetanju na dražbi u Hong Kongu.

Prethodni rekord za drugi model Hermesove Birikin torbe prodan je prije godinu dana za 300.000 američkih dolara, takođe u Hong Kongu na dražbi koju je organizovala aukcijska kuća Christie’s.

Specifičnost torbe „Himalaya Niloticus Crocodile Diamond Birkin 3“ je u tome što Hermes godišnje proizvede samo jednu ili dvije takve Birkinice.

Odnedavno se mogu čuti glasine da Hermes tokom 2017. namjerava prestati s proizvodnjom ovog modela, zbog upotrebe krokodilske kože u njezinoj izradi. To bi moglo objasniti veliku zainteresovanost za nju kao i visoke cijene koje torba postiže na aukcijama.

Birkin torbe su zbog cijene postale statusni simbol, a koštaju od 7.500 do 100.000 funti. Čak i oni koji je mogu kupiti, moraju se prijaviti na dugu listu čekanja, a od trenutka kada se prijave na red obično dođu za šest godina, prenosi Hina.

Kultna torba dizajnirana za 1984. za Jane Birkin nakon njezinog slučajnog susreta u avionu sa Jean-Louisom Dumasom, tadašnjim predsjednikom Hermesa. Nakon što su Jane, tada mladoj majci, iz torbice ispale stvari koje je u njoj nosila, on je komentarisao da bi trebala nositi torbu s džepovima, a pjevačica mu je odgovorila da hoće, čim Hermes počne izrađivati takve torbe. Ostalo je iistorija.