Goldman Sachs očekuje ogromne prihode firme Snap u 2018. godini

Prema predviđanjima Goldman Sachsa prihodi firme Snap u 2018. godini mogli bi narasti na gotovo dvije milijarde dolara, što je gotovo pet puta više od prošlogodišnjih

Goldman Sachs je jedna od vodećih banaka za inicijalnu ponudu dionica Snapa, a podaci koje je objavio Business Insider došli su od osobe koja je dobro informisana o procjenama iz istraživanja banke. Ključno pitanje koje zanima investitore je koliko će Snap rasti što se tiče broja korisnika.

U 2016. Snap je uprihodio 404 miliona dolara, dok se za 2018. predviđa 1,959 milijardi dolara. Što se tiče dnevnih korisnika, u 2016. Snap je imao 158 miliona korisnika, dok se za sljedeću 2018. predviđa 221 milion.

Firma bi u martu trebalo da izađe na tržište, putem inicijalne javne ponude dionica. Rukovodstvo firme se susrelo s investitorima u New Yorku, a u sljedećih nekoliko dana obići će investitore i u drugim gradovima.

Nedavno je objavljeno i kako je vlasnik firme postavio njenu vrijednost na visoke 22,2 milijarde dolara uoči inicijalne javne ponude. To je manje nego se kompanija nadala, ali je dovoljno da postane jedna od najvećih američkih tehnoloških kompanija. Raspon cijena po dionici na tržištu biće između 14 i 16 dolara, što znači da će vrijednost Snapa biti između 19,5 i 22,2 milijardi američkih dolara