Fijat trenutno najveća muka, ali ne ide iz Srbije?

Najveći problem u ekonomiji Srbije je štrajk u kragujevačkom Fijatu, ali je teško za očekivati da se italijanski proizvođač povuče iz Srbije, rečeno je na prezentacji najnovijeg broja časopisa Makroekonomske analize i trendovi – MAT

Zbog štrajka u kragujevačkoj fabrici Fijat Krajsler automobili Srbija i zaustavljene proizvodnje opada ukupan izvoz Srbije, rekao je ekonomista Stojan Stamenković.

On je rekao da oblast automobilske industrije i dalje ima najveći izvoz iz Srbije, ali se doprinos te grane ukupnom izvozu smanjuje zbog štrajka.

– U ovom trenutku ne može da se izračuna šteta od obustavljanja proizvodnje u Fijatu jer se ne zna koliko će trajati štrajk – rekao je Stamenković.

Ako se, prema njegovim riječima, „obistine spekulacije da će ta kompanija otići iz Srbije, to bi mogao biti veći problem za ekonomsku politiku od restrukturiranja javnih preduzeća“.

Dodao je da mnogi ciljevi koji su dogovoreni prilikom dolaska te kompanije nisu ispunjeni i od strane Fijata i države Srbije. Država Fijatu nije obezbijedila dogovorenu infrastrukturu, a Fijat nije modernizovao model 500L kako je obećao, a to vozilo je i preskupo – rekao je Stamenković.