Dijelovi Agrokora idu na prodaju?

Agrokorovi prehrambeni dobavljači organizuju hitan sastanak jer žele biti uključeni u rješavanje finansijskih problema najveće hrvatske kompanije. Istovremenno, sve je izvjesnije da će pojedini dijelovi Agrokora na prodaju

U Podravci ni ne skrivaju svoju namjeru da kupe Ledo, a interes postoji i za ostale Todorićeve firme. Nakon poruke najvećeg povjerioca Agrokora, Sberbanke, da će pronaći rješenje za koncern, oglasila se i kompanija – pozicija i opstojnost nije upitna.

Iz Agrokora poručuju da će odabrani model uskoro biti prezentovan svim ključnim partnerima i zaposlenima. Agrokoru će biti prihvatljiv samo onaj model koji ne bi išao nauštrb zaposlenika i dobavljača i koji će u potpunosti štititi njihove interese, a u saglasju je s investitorima.

Istovremeno, negoduju dobavljači. Procjena je da im Agrokor duguje 16 milijardi kuna. Zbog nelikvidnosti najveće hrvatske firme, pet njegovih najvećih dobavljača, Podravka, Dukat, Franck, Vindija i Kraš, organizuju hitni sastanak, a mogli bi im se i drugi pridružiti.

Najveći Agrokorovi dobavljači traže da se ispune i njihovi zahtjevi. Nezadovoljni su jer ih niko nije kontaktirao – ni koncern, ni investitori ni niko iz izvršne vlasti.

Iza njihovog okupljanja možda se krije i želja za preuzimanje dijelova Agrokora. Coca-Cola navodno opet iskazuje interes za kupovinu Jamnice, a Podravka želi Ledo.

N1 saznaje da je dug Agrokora prema Podravci 200 miliona kuna pa taj iznos, uz dodatnu kompenzaciju, žele vlasništvo nad tvornicom sladoleda. Da interes postoji potvrđuje i član Nadzornog odbora Podravke i predsjednik HGK Luka Burilović.