Motocikl sa 1 točkom: Nije brz, ali ćete biti primјećeni

Moto

Kada je ćerkica inženjera Krisa Hofmana pitala svog oca da li može da napravi električni motocikl sa 1 točkom iz video igrice, tata je prihvatio izazov

Šest godina kasnije, nakon tri prototipa, nastala je konačna verzija ovog neobičnog vozila koje proizvodi kompanija Ryno Motors iz Portlanda, SAD.

 

Hofman svoj motocikl sa 1 točkom opisuje kao ultra efikasno, urbano, individualno prevozno sredstvo sledeće generacije za kraće relacije, koje predstavlja kombinaciju Segveja i klasičnog električnog motocikla.

Vozilo ima sistem za samobalansiranje, a kreće se uz pomoć 2 elektromotora koji dobijaju električnu energiju iz 2 male baterije. Iznad točka prečnika 15 inča nalazi se podesivo sјedište, a na ovom malenom motociklu našlo se mјesto i za punjač mobilnog telefona.

Ryno ima masu od oko 72 kg, a baterije su projektovane tako da se mogu lako zamijeniti novim kada se isprazne. Pored toga, mogu se potpuno napuniti na običnim utičnicama za oko 6 sati. Sa punim baterijama motocikl može da pređe do 24 km.

Poput Segveja, ni Ryno nije previše brz – maksimalna brzina iznosi tek 15-ak km/h, ali mu se ne može osporiti da izgleda atraktivno.