AMB 001 – Prvi Aston Martin na dva točka

Moto

Kompanije Aston Martin i Brough Superior danas su i zvanično predstavile AMB 001. Riječ je o superbajku ograničene serije, koji je namijenjen vožnji po stazi. On je premijerno predstavljen na Sajmu motocikala u Milanu, pišu Vrele gume.

Proizvodnja ovog superbajka će biti ograničena na svega 100 primjeraka. On nudi kombinaciju dizajna kompanije Aston Martin i vrhunskog inženjeringa kompanije Brough Superiror.

Ofarban u “trkačke boje” brenda Aston Martin, AMB 001 ima i mat crne točkove, viljuške i kočnice. Tijelo (karoserija) je u potpunosti izrađeno od ugljenikovih vlakana. Ovaj motocikl pokreće V-Twin agregat koji razvija 180 kS. Težina motora je 180 kilograma.

“AMB 001 predstavlja ono što bi najbolji motocikli trebali da budu. Veoma smo ponosni što će se logo brenda Aston Martin naći na jednom dvotočkašu, po prvi put u istoriji”, rekao je Marek Rajhman, jedan od čelnika britanskog brenda. “Kreirali smo jedan prelijepi motocikl. Pravo remek-djelo po pitanju dizajna i inženjeringa”, dodao je on.

AMB 001 će se ručno sklapati u postrojenju kompanije Brough Superior u Tuluzu u Francuskoj. Svaki od 100 planiranih primjeraka će se prodavati po cijeni od 108.000 eura. Prvi primjerci će klijentima biti dostavljeni krajem 2020. godine.