Qualcomm želi da zabrani prodaju iPhonea u SAD

Tehnologija

Kompanija Qualcomm odlučila je da pravnu bitku s Appleom podigne na viši nivo, pa je nedavno od Vlade SAD zatražila zabranu prodaje iPhone uređaja u toj zemlji, prenosi portal tweaktown.com

Qualcomm takođe traži zabranu svih iPhone modela koji se trenutno nalaze u prodaji u Americi.

Tvorac Snapdragon procesora tvrdi da je Apple povrijedio šest njegovih patenata u vezi sa produženim rokom trajanja baterije u mobilnim telefonima.

Kompanija dodaje da nijedan od patenata nema ključnu vezu sa standardom, što znači da ne mora da ih licencira, za razliku od ostalih patenata zbog kojih su ove dvije kompanije trenutno u sudskom sporu.

“Qualcommovi izumi su srce svakog iPhonea i dosežu daleko više od oblasti modernih tehnologija i celularnih standarda. Apple nastavlja da koristi Qualcommovu tehnologiju, a u međuvremenu odbija da plati za to”, saopštio je pravni savjetnik kompanije Don Rozenberg.

Kompanije se već neko vrijeme nalaze u sukobu, a sve je počelo kada je Federal Trade Commission odlučio da tuži Qualcomm za antikonkurentsku praksu u vezi sa smartfon modemima. Uskoro je sličnu tužbu pokrenuo i Apple, a Qualcomm nakon toga tužio Appleove snabdjevače.

Apple tvrdi da su Qualcommove naknade za patente “nesrazmjerno visoke”, i da navodno zlouoptrebljava poziciju na tržištu kao lider u oblasti proizvodnje smartfon modema.