Trgovinski lanac virtuelno obučava radnike

Poznati američki trgovinski lanac Valmart (Wal-Mart) odlučio je da poboljšati obuku svojih zaposlenih pomoću modernih tehnologija

U Valmartu planiraju koristiti takozvane platforme za virtuelnu stvarnost na kojima će se obučavati budući radnici kompanije. One će biti postavljene u svih 200 Valmartovih centara za obuku, razmještenih širom SAD.

Svaka platforma sastoji se od Oculus Rift headseta u kombinaciji s ličnim računarom koji ima podršku za virtuelnu stvarnost. Prednosti video sadržaja u 360 stepeni i tehnologije bazirane na virtuelnoj stvarnosti spoznaće oko 150.000 njihovih radnika.

Video materijal za obuku koji će zahtijevati trenutnu reakciju zaposlenog uključuje različite situacije s područja korisničkih usluga, menadžmenta, ali i posebne situacije kao što je tradicionalna Black Friday rasprodaja.

Kako bi se cijeli program obuke ostvario, Valmart je sklopio saradnju s firmom Strivr Labs, koja već ima iskustva u uslugama iz područja virtuelne stvarnosti.

Osim obuke svojih zaposlenih, Valmart u budućnosti planira da smjestiti platforme za virtuelnu stvarnost i u svojim trgovinama, gdje će kupci moći da ih isprobaju.