U šta ulagati u slučaju nove globalne recesije?

Iako Evropa tek sad izlazi iz krize koja je počela prije desetak godina, globalna ekonomija je već 2010. godine izašla iz recesije i nastavila rast

To znači da trenutni ekonomski poluciklus traje već sedam godina, što je iznadprosječno dugo. Naime, u posljednjih 80 godina, ekonomija SAD u prosjeku raste 5-6 godina, nakon čega dolazi do recesije koja traje godinu do dvije. Za vrijeme recesije gotovo uvijek dođe do velikog pada cijena akcija, udjela u investicionim fondovima, ali i kamatnih stopa, pa se štednja u bankama manje isplati nego u dobrim ekonomskim vremenima.

S obzirom na to da će svijet prije ili kasnije ponovno pasti u ekonomsku krizu, u šta je najbolje uložiti vlasititi kapital u takvoj situaciji?

Valute

Nekoliko valuta ima status sigurnog utočišta u nesigurnim vremenima, a to su američki dolar, švajcarski franak i japanski jen. Zbog povećanje potražnje na početku svake rececije i/ili političke krize, vrijednost ovih valuta značajno poraste, pri čemu je moguće profitirati. Američki dolar jača zbog stava velike većine investitora na finansijskim tržištima da će zbog veličine ekonomije, političke i vojne moći, upravo SAD najlakše izaći iz krize. Švajcarski franak jača zbog stabilnosti švajcarske ekonomije i povjerenja u švajcarski bankarski sitem, dok japanski jen jača zbog izvozno orjentisane ekonomije koja bi takođe trebalo da lakše prebrodi probleme od većine ostalih zemalja.

Plemeniti metali

Za vrijeme krize po pravilu dolazi do pada povjerenja u banke, a povremeno čak i do bankrota dijela banaka, pri čemu štediše izgube dio ili cjelokupnu svoju štednju. Zbog toga, dio investitora, ali i javnosti, preferira da svoj kapital prebaci u plemenite metale kao što su zlato i srebro, koji su se kroz istoriju dokazali kao relativno dobar oblik čuvanja vrijednosti. Na osnovu velike potražnje, a ograničene ponude, vrijednost plementitih metala na početku krize naglo raste, pri čemu je moguće ostvariti profit.

Analitičari Admiral Markets-a smatraju da za sad nema naznaka nove globalne krize, te da slijedi nekoliko godina ekonomskog rasta. To znači da bi vrijednost gore navedenih instrumenata još neko vrijeme trebalo da pada, i da će prije početka naredne krize vjerovatno moći da se kupe po povoljnijoj cijeni od trenutne. (BiF)