Radikalan zaokret švedskog modnog giganta H&M

Ekonomija

Globalna pandemija toliko je uticala na poslovanje švedskog modnog giganta da će u eri posle korone H&M značajno promijeniti način poslovanja.

I ne samo to, H&M bi, kao drugi najveći prodavac odeće na planeti, svojim odlukama mogao da pokrene novi trend koji će mnogi nesumnjivo slijediti.

Centralna poslovnica na glavnom trgu u Stokholmu biće tako prvi njihov prodajni prostor koji će se promijeniti. Radnja neće više biti samo mjesto na kojem kupci mogu kupovati odjeću, nego će se na toj lokaciji, na primjer, prišivati zakrpe za pantalone, iznajmljivati haljine za žurke, a u uglovima poslovnice prostor će biti preuređen u salone lepote, piše Jutarnji list.

Možete li zamisliti prodavnice koji nisu više samo radnje nego saloni mode s malim obrtima i propratnim uslugama? Šveđani se klade baš na to, jer što se više kupuje onlajn, to ogromni prodajni prostori postaju sve manje potrebni.

A umjesto da pokušaju da se riješe mrtvog kapitala, pokušaće da ga oživjeti i uložiti u jačanje brenda.

Kako izvještavaju svjetski mediji, Hennes and Mauritz, kako je puno ime kompanije, prijavili su da im je prva trećina ove godine u poslovnom smislu ipak prošla puno bolje nego što su očekivali. Planirali su pad poslovanja zbog toga što su karantini širom svijeta prisilili kupce da odjeću u većoj mjeri nabavljaju onlajn.

Iako im taj način isporuke smanjuje troškove, on istovremeno znači i smanjenje potrebe za postojanjem fizičkih prodavnica. Iz H&M-a su tako za ovu godinu najavili zatvaranje 350 od svojih oko pet hiljada trgovina širom svijeta, a u planu je otvaranje tek stotinjak novih.