Novi iPhone 8 bi mogao da košta između 1.200 i 1.500 dolara?

Mobilni

Mnogo je različitih glasina u vezi sa novim Appleovim pametnim telefonom, koji bi trebalo na tržištu da se pojavi na jesen

Početna cijena osnovnog modela iPhone-a 7 je 649 dolara. Korisnici i poznavaoci prilika u Appleu na stručnim forumima već neko vrijeme spekulišu da bi cijena najskuplje verzije novog modela mogla da dosegne i 1.500 dolara.

Poznavalac prilika u svijetu novih tehnologija, pisac i podkaster, Džon Gruber, koji je ranije predvidio i pogodio da će zlatna verzija sata Apple Watch koštati 9.999 dolara, kaže: “Početna cijena od 1.500 dolara bi vjerovatno bila previsoka. Mislim da je vjerovatnije 1.200 dolara za osnovni model, dok će cijena najbolje haj-end verzije biti 1.300 ili 1.400 dolara.”

On smatra da će, kada Apple lansira svoj novi model, biti potrebno napraviti desetine milona novih iPhonea, što znači da neće svi imati mnoge komponente najnovije generacije, kao što je to slučaj kod nekih konkurenata.

Ako bi Apple lansirao skup iPhone, viša cijena bi smanjila potražnju. Umjesto da odloži puštanje u prodaju, zbog npr. nedostatka OLED ekarana nove generacije, Apple bi mogao i da zadrži oko 30 do 40 odsto nižu cijenu, tako što će predstaviti novi model za oko 1.000 dolara, sa dodatkom “Pro” ili “Edition” u nazivu.

Izgleda kao da OLED iPhone, u ovom trenutku, ne može da bude proizveden u količini od 40 miliona komada za jedno tromjesečje. Bar ne za sada. Ako je to tačno, znači da će model biti skuplji – piše Gruber.

Apple ne želi da “puca sebi u nogu” lansiranjem samo jednog novog skupog modela iPhonea ove jeseni. Glasine kruže da bi Apple najmanje dva modela, jedan sa prihvatljivijiom cijenom i glavni iPhone model, piše Independent.