5G telefoni stižu u 2019. godini, na iPhone tek 2020.

Mobilni

Qualcomm se sprema za predstavljanje prvih 5G-kompatibilnih čipsetova početkom naredne godine. Već sada se zna da će jedan od prvih koji će koristiti ove mogućnosti biti Samsung, ali i drugi veliki proizvođači iz Android svijeta

Ranije je Apple bio taj koji je diktirao trendove, mislio unaprijed, nerijetko i rizikovao sa promocijama novih tehnologija bez garancija da će one biti masovno prihvaćene. Ovog puta će, čini se, igrati na sigurno. U novembru prošle godine je pokrenuto partnerstvo između kompanija Intel i Apple, koje će prema najnovijim izvještajima Fast Company-ja rezultovati uvođenjem 5G podrške u Apple telefone tokom 2020. godine.

Fast Company u izvještaju navodi da će Apple koristiti Intel 8161 5G modem unutar svojih iPhone telefona predviđenih za izlazak tokom 2020. godine, a očekuje se da će se u tom trenutku modemi proizvoditi u 10-nanometarskom proizvodnom procesu. Prema istom izvoru, Apple nije zadovoljan saradnjom sa Intelom, naročito u posljednje vrijeme, prvenstveno zbog problema sa pregrijevanjem čipova. S druge strane, Qualcomm je prevazišao probleme sa pregrevanjem svog 5G čipa, koji je u daleko boljem stanju u odnosu na sve što MediaTek i Intel imaju u ovom trenutku.

Među proizvođačima koji su već najavili svoja 5G rješenja za početak 2019. godine je i Xiaomi, dok je Honor takođe obećao da će tokom 2019. godini isporučiti telefone sa 5G podrškom. Više informacija se očekuje na Mobile World Congress 2019 manifestaciji u februaru.