Evropske berze: Oprez na berzi nakon jučerašnjeg velikog skoka

Na evropskim burzama u četvrtak ujutro trguje se oprezno, nakon snažnog rasta cijena dionica prethodnoga dana, a tržišta podržava rast rudarskog sektora

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 9,45 sati u plusu 0,1 odsto, nakon što je juče skočio 1,5 odsto. Londonski FTSE indeks bio je oko 9,45 sati na gubitku 0,15 odsto, na 7.405 bodova, dok je frankfurtski DAX gotovo nepromjenjen u odnosu na juče, na 12.626 bodova. Pariski CAC ojačao je 0,10 odsto, na 5.227 bodova.

Na evropskim se berzama jutros trguje oprezno, nakon što su juče cijene akcija zabilježile najveći dnevni skok od pobjede Emmanuela Macrona na francuskim predsjedničkim izborima u maju.

Ulagače je juče ohrabrio umjereni ton predsjednice Feda Janet Yellen u njenom polugodišnjem izvještaju o monetarnoj politici u Kongresu. Doduše, najavila je dalje povećanje ključnih kamatnih stopa i smanjenje nagomilanih bilansa Feda, ali istakla je da će to biti postepeno, zavisno od kretanja ekonomskih pokazatelja.

Pozitivno na tržišta jutros utiče stabilnost cijena nafte nakon rasta početkom nedjelje. Na američkom je tržištu cijena barela jutros oslabila pet centi, na 45,45 dolara. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio četiri centa, na 47,70 dolara.

Posljednjih dana rastu i cijene drugih sirovina, pa je rudarski sektor i dalje u fokusu. Jutros je indeks tog sektora dostigao najviši nivo u gotovo tri mjeseca.

U fokusu ulagača su i kvartalni poslovni rezultati evropskih kompanija, a očekuje se znatan rast dobiti na godišnjem nivou.