Američke obveznice u najdužem padu od 1984. godine

Berza

Američke državne obveznice ušle su u najduži dugotrajni pad u posljednjih 38 godina, pošto političari nagovještavaju svoju odlučnost da nastave da povećavaju stope dok ne budu sigurni da je inflacija pod kontrolom.

Prinos na referentne 10-godišnje hartije skočio je ove nedjelje za 23 bazna poena na 4,26 odsto u petak, u pravcu 12-nedjeljnog niza povećanja koji bi odgovarao trajanju epizode ​​iz 1984. godine, kada je tadašnji predsjednik Federalnih rezervi Paul Volcker vršio seriju brzih povećanja kamatnih stopa, prenosi Bloomberg Adria.

Obveznice i akcije su ove godine naglo pale jer su centralne banke krenule da povećaju kamatne stope kako bi ukrotile rastuću inflaciju. To je dovelo do porasta prinosa i volatilnosti, što je navelo investitore da se okrenu masovno ka dolaru kao ključno sigurno utočište. Dvadeset dvije od 31 glavne valute koje prati Bloomberg ove godine su u padu za više od 10 odsto.

Najnoviji podsticaj za prodaju širom svijeta došao je kada su trgovci dostigli maksimum do sada za referentnu kamatnu stopu Feda, predviđajući da će ona dostići pet odsto u prvoj polovini 2023. U martu i maju 2023. ugovori o razmeni indeksa preko noći su premašili svaki od pet odsto u četvrtak na sjednici u Njujorku. Oba su bila ispod 4,70 odsto tek 13. oktobra pre nego što je inflacija potrošača u SAD premašila procjene.

“Ovo je svojevrsna prekretnica”, rekao je bivši ministar finansija SAD Lawrence Sammers na Tviteru. Tržišno implicirana terminalna stopa je “vjerovatnije da će porasti više nego ne”.

Brz kolektivni zaokret centralnog bankarstva sa podsticaja na zatezanje, stavlja pritisak na vlade i privrede širom svijeta. Bloombergov agregatni indeks obveznica je sada pao za 25 odsto u odnosu na vrhunac koji je dostignut u januaru 2021. godine, pošto prvo svjetsko tržište ‘medveda’ u najmanje jednoj generaciji ne pokazuje znake opadanja.

U petak je prinos na trogodišnji australijski dug porastao za 15 baznih poena na 3,78 odsto, što je maksimum u posljednjih 10 godina, a Banka Japana je bila primorana da interveniše drugi dan kako bi pokušala da zadrži desetogodišnji prinos najviše na 0,25 odsto.

Investitori su takođe dobili nova upozorenja o agresivnom pooštravanju od predsjednika Federalne rezervne banke Filadelfije Patricka Harkera. Zvaničnici će vjerovatno podići kamatne stope ‘znatno iznad’ 4 odsto ove godine i držati ih na restriktivnim nivoima radi borbe protiv inflacije, rekao je Harker u pripremljenim komentarima u četvrtak.

Fed je povećao referentnu kamatnu stopu pet puta od marta, a tržište očekuje četvrto uzastopno povećanje od tri četvrtine poena na sljedećem sastanku u novembru.