Evropske berze nastavljaju dvodnevni pad

Na evropskim berzama u srijedu ujutro cijene akcija blago su pale, drugi dan zaredom, jer su ulagači oprezni i jer nema vesti koje bi znatnije podstakle tržišta

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 9,30 sati u minusu 0,3 odsto, oslabivši drugi dan zaredom, nakon što je u ponedjeljak porastao 1,1 odsto. Londonski FTSE indeks bio je oko 9,30 sati gotovo nepromjenjen, na 7.358 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,15 odsto, na 12.417 bodova, a pariski CAC 0,20 odsto, na 5.165 bodova.

Zbog jučerašnjeg praznika u SAD-u i nedostatka značajnijih ekonomskih pokazatelja, jutros se na evropskim berzama trguje mirno. Podršku tržištima pruža stabilnost cijena nafte. Nakon oštrog pada u prvom dijelu juna, posljednjih nedjelju dana cijene nafte su se oporavile.

Jutros je na američkom tržištu cijena barela oslabila 9 centi, na 46,98 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 5 centi, na 49,56 dolara.

U fokusu ulagača biće danas objava zaključaka s nedavne sednice čelnika američke centralne banke, koji bi mogli naznačiti što Fed namjerava s monetarnom politikom.

Nakon što je u dva navrata od početka godine ključne kamatne stope povećao za 0,25 postotnih bodova, većina analitičara očekuje još jedno povećanje cijene novca u SAD-u do kraja godine.

Trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji 60 odsto izgleda da će Fed kamate povećati u decembru. Osim Feda, i neke druge velike centralne banke poslednjih nedjelja poručuju da je era jeftinog novca pri kraju.