Azijska tržišta: Kineski podaci podigli indekse

Berza

Na azijskim berzama u ponedjeljak su cijene dionica porasle, zahvaljujući dobrim ekonomskim pokazateljima iz regije, dok je britanska funta stabilna uoči početka pregovora o Brexitu

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je oko 07:00 sati bio u plusu 0,6 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji, Šangaju, Australiji i Hong Kongu porasle između 0,3 i 0,9 posto. Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 07:00 sati na dobitku 0,5 posto.

Azijske ulagače su ohrabrili solidni makroekonomski podaci koji ukazuju na stabilan rast privrede u regiji. Tako je jutros, među ostalim, objavljeno da su cijene kuća u Kini u maju porasle za 10,4 posto na godišnjem nivou, što pokazuje da je potražnja za nekretninama i dalje snažna, dok se rast druge po veličini svjetske ekonomije stabilizirao, nakon dužeg perioda usporavanja.

A cijene nafte su i jutros pod pritiskom, nakon što su pale četiri sedmice zaredom jer proizvodnja u SAD-u raste, što umanjuje učinak smanjenja proizvodnje članica OPEC-a. Jutros je cijena barela na londonskom tržištu skliznula za 0,4 posto, na 47,17 dolara, blizu najnižeg nivoa u šest mjeseci.

Na američkom tržištu barel je jutros pojeftinio za 0,45 posto, na 44,55 dolara, takođe, blizu najnižih nivoa u šest mjeseci.

Na valutnim tržištima britanska funta je stabilna uoči početka pregovora o izlasku Britanije iz Europske unije. Britanski ministar za Brexit David Davis sastaće se danas s glavnim evropskim pregovaračem Michelom Barnierom kako bi otpočeli pregovore o Brexitu.

Kurs britanske funte je prema američkoj valuti oslabio jutros za 0,1 posto, na 1,2770 dolara. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, stagnira jutros oko 97,17 bodova, nakon što je prošle sedmice oslabio za 0,2 posto. Pritom je u odnosu na japansku valutu kurs dolara jutros ojačao za 0,1 posto, na 111,05 jena.

Cijena eura se prema američkoj valuti stabilno kreće oko 1,1195 dolara, koliko je iznosila u petak na zatvaranju tržišta.