Irske kompanije traže milijardu eura od EU

Irski privrednici su zatražili od Evropske unije (EU) milijardu eura ‘težak’ program podrške za zaštitu irskih kompanija u slučaju nepoželjnih posljedica Brexita

Irska udruženje poslodavaca IBEC je upozorila da bi britansko napuštanje carinske unije ‘uveliko poremetilo’ trgovinu, ostavljajući irske kompanije ‘izloženima’. Rekli su da bi finansijska sredstva pomogle kompanijama da prođu ‘neko vrijeme prilagođavanja’. Takođe su apelovali na EU da zauzme mekši pristup prema Britaniji u pregovorima o Brexitu.

Velika Britanija je najveći irski trgovinski partner, a ekonomski odnosi između dviju zemalja podržavaju 400 hiljada radnih mjesta i generišu 60 milijardi eura, pokazuju podaci Britansko-irske trgovinske komore.

IBEC, koji predstavlja 7.500 irskih privrednika, ističe kako je odnos došao u opasnost s obzirom na to da je britanska vlada krenula prema ‘ekonomski nesretnom razlazu s EU’, koji potencijalno predviđa i izlazak iz carinske unije.

– Ako Velika Britanija insistira na takvoj politici ‘samoozljeđivanja’, biće potrebno dugi prelazni period koje zadržava postojeća trgovinska pravila, kako bi se kompanijama omogućilo vrijeme za prilagođavanje – poručio je u srijedu evropskim političarima glavni direktor IBEC-a Danny McCoy.

Rekao je da svaki novi trgovinski sporazum mora prepoznati ‘jedinstvene ekonomske i političke izazove koje Brexit donosi Irskoj”. Milijarda eura raspoređena tokom tri godine, kako je istakao, pomogla bi irskim kompanijama da se prošire i prilagode novim tržištima, osposobe radnike i ulože u budući razvoj.

– Trenutni zadatak je minimizirati rizike, ali moramo stvoriti novi, pozitivan odnos s Velikom Britanijom, a poslovni sektor će podržati te napore – rekao je McCoy.