Azijske berze u blagom padu, dolar pod pritiskom

Berza

Na azijskim berzama u utorak su cijene akcija pale, nakon šest dana rasta, dok je dolar oslabio jer ulagači vjeruju da američki Fed neće žuriti sa zaoštravanjem monetarne politike

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u minusu 0,5 odsto, dok su cijene akcija u Australiji, Južnoj Koreji, Hong Kongu, Singapuru i Šangaju pale između 0,1 i 0,6 odsto. Zbog toga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,30 sati bio u minusu 0,1 odsto.

Pad tog indeksa nakon šest dana rasta najviše je posljedica zabrinutosti ulagača jer predsjednik SAD-a Donald Trump ne uspijeva ispuniti svoja predizborna obećanja. Čini se da ni u ponovljenom pokušaju u američkom Kongresu neće uspjeti proći prijedlog zakona o zdravstvenoj reformi, kojim bi bio nadomješten tzv. ′Obamacare′. Senat, čini se, nema dovoljno zastupničkih ruku koje bi podržale novi prijedlog zakona. Zbog toga je na tržištima sve više sumnje da će Trump uspjeti ispuniti i svoja ostala predizborna obećanja o smanjenju poreza, povećanju državnih investicija u infrastrukturu i labavljenju regulacija u pojedinim sektorima.

Podršku tržištima pruža rast cijena nafte. Nakon što je juče pala oko 1 odsto, jutros je cijena barela na američkom tržištu porasla 0,3 odsto, na 46,15 dolara. I na londonskom je tržištu barel jutros poskupio 0,3 odsto, na 48,55 dolara.

A na valutnim je tržištima dolar pod pritiskom kako zbog pada podrške predsjedniku Trumpu, tako i uvjerenja ulagača da Fed neće ostati pri svojim planovima o daljem povećanju kamatnih stopa zbog slabosti ekonomije.

Posljednji podaci o inflaciji i potrošnji u SAD-u bili su slabiji od očekivanja, pa sada trgovci na tržištu novca procjenjuju da izgledi za novo povećanje kamata Feda u decembru iznose samo 43 odsto, dok su prije tih podataka iznosili 55 odsto.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je jutros na 94,77 bodova, najniži nivo od juna prošle godine. Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti pao na 112,20 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 112,60 jena. Američka je valuta oslabila i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura porasla 0,5 odsto, na 1,1530 dolara, najviši nivo od maja 2016. godine.