Wall Street: Geopolitička napetost oslabila indekse

Na Wall Streetu su u utorak cijene akcija blago pale jer su ulagači suzdržani zbog geopolitičkih napetosti i skorašnjeg početka sezone objava kvartalnih poslovnih izvještaja kompanija

Dow Jones oslabio je 0,03 odsto, na 20.651 bod, dok je S&P 500 pao 0,14 odsto, na 2.353 boda, a Nasdaq indeks 0,24 odsto, na 5.866 bodova. Ulagači pažljivo prate razvoj događaja nakon američke vojne akcije u Siriji prošlog petka, čime su narušeni ionako slabi odnosi s Rusijom.

Uz to, raste napetost na Dalekom istoku jer se američki vojni brodovi kreću nedaleko od Sjeverne Koreje, dok su korejski državni mediji upozorili na mogućnost nuklearnog napada na SAD-a u slučaju provokacije. To zabrinjava ulagače, pa se klone rizičnijih investicija, a utočište za svoj kapital traže u onim sigurnijim, kao što su zlato i državne obveznice.

Na oprez ulagača ukazuje i rast VIX indeksa ′straha′ iznad 15 bodova po prvi put od početka novembra prošle godine, kada je za predsjednika izabran Donald Trump.

Ove nedjelje počinje sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija, a ulagači se nadaju dobrim rezultatima koji bi opravdali kretanje berzanskih indeksa oko najviših nivoa u istoriji.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su kompanije iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju ostvarile 10,1 odsto veću dobit nego u istom lanjskom razdoblju, a da su njihovi prihodi u prosjeku porasli 7 odsto.

I na evropskim berzama juče se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,23 odsto, na 7.365 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 0,50 odsto, na 12.139 bodova, a pariski CAC 0,11 odsto, na 5.101 bod.