U BiH skuplja struja nego u državama gdje je izvozi

BiH je jedini aktivni izvoznik električne energije u regionu i svoju struju prodaje na tržištu Crne Gore, Srbije i niza drugih država. Međutim, prema rezultatima istraživanja cijena struje u Evropi analitičarske agencije Riarejting, BiH ima višu cijenu struje nego zemlje gdje je izvozi

Prema njihovim podacima, BiH je na 8. mjestu u Evropi i spada u one koje imaju jeftiniju električnu energiju, međutim, da nije sve tako bajno svjedoče države iz regije koje ipak imaju jeftiniju struju od BiH.

Navodi se da cijena električne energije za građane u BiH iznosi 1,57 KM po kilovatu, istu cijenu imaju i građani Albanije, dok građani Srbije, na primjer, plaćaju 1,22 KM po kWh električne energije. Građani Crne Gore, ipak, plaćaju malo višu cijenu nego građani BiH, pa po kilovatsatu plate 1,80 KM. Nakon Crne Gore, slijede građani Hrvatske, koji kilovat struje plaćaju 2,47 KM, dok struju najskuplje u regiji plaćaju građani Slovenije i to 3,03 KM.

Prema mišljenju analitičara, glavni razlog za visoke cijene je značajan udio poreza u cijeni električne energije. U mnogim državama visok porez je opravdan podrškom razvoju zelene energije. Ipak, ne razvijaju sve zemlje aktivno obnovljive izvore energije – navodi se u istraživanju.

Uzimajući sve ovo u obzir, posebnu pažnju izaziva informacija da je, i pored ovakvih podataka, još početkom ove godine najavljeno novo poskupljenje električne energije za građane BiH.

Ekonomski analitičar Admir Čavalić za „Avaz“ je rekao da je ova oblast u zavisnosti od državne regulacije. Postoje različite politike vlada država u regionu u kontekstu subvencioniranja cijene električne energije. Na primjer, u Srbiji državnom korekcijom cijene struje pokušavaju izaći ususret najsiromašnijim građanima. U BiH se to ne radi i drugačiji je sistem. A zanimljivo je da BiH nije uvoznik električne energije, što opet nije pozitivna stvar – rekao je Čavalić.

Dodaje da to ukazuje na činjenicu da naša industrija ne zahtijeva veće količine energije, što pokazuje da nema razvoja industrije i privrede.

– To se upravo dešava u Srbiji, jer oni iz godine u godinu kupuju više električne energije. Osnovni problem kod energije jeste to da se ona ne može skladištiti, a države s pozitivnom stopom rasta upravo kupuju taj višak električne energije – kazao je Čavalić.

Prema njegovim riječima, država mnogo utiče na formiranje cijene za svoje građane i, ukoliko bi vlast željela, oni bi mogli promijeniti trenutno stanje, prenosi Avaz.

Najskuplja struja je u Danskoj

5,76 KM za kilovatsat – Danska
5,56 KM – Njemačka
5,12 KM – Belgija
4,42 KM – Portugal
4,36 KM – Italija

Najjeftinija struja je u Ukrajini

0,58 KM za kilovatsat – Ukrajina
0,58 KM – Kazahstan
0,90 KM – Rusija
1 KM – Bjelorusija
1,22 KM – Srbija