Solarna energija postaje najjeftiniji način za proizvodnju struje

U energetici se dešavaju veoma značajne promjene – solarna energija je postala jedan od najjeftinijih načina za proizvodnju struje

Riječ o projektu koji je uspio da bez subvencija odnosno bez ikakve državne pomoći učini sunčevu energiju konkurentnom sa ugljem i prirodnim gasom. Solarna energija je postala jeftinija i od energije koja se proizvodi pomoću snage vjetra.

Prosječna izdvajanja za proizvodnju energije pomoću sunca i vjetra mjerena u 58 zemalja u razvoju, uključujući i Kinu, Indiju i Brazil, pokazuju da je cijena solarne energije već godinama u padu, i da je ona sada jeftinija od upotrebe vetrogeneratora.

Ove godine su se privatne kompanije nadmetale na tržištu u proizvodnji jeftine solarne energije. U Čileu je postignut rekord od 29,10 dolara po megavat času, što je polovina cijene struje dobijene pomoću uglja.

Osim toga, masovno se širom svijeta instaliraju solarni paneli i ćelije, a procjenjuje se da će u 2016. biti postavljeni novi paneli jačine od 70 gigavata.

Stručnjaci međutim upozoravaju da se ovakva ulaganja isplate u zemljama u razvoju, a da je investiranje u čistu energiju u već razvijenim zemljama skupo. Ukoliko tehnologija još pojeftini solarnu energiju, teško da će bilo ko moći da joj odoli.