Mask gradi voz budućnosti

Startup

Milijarder Elon Mask objavio je da je primio „verbalno odobrenje vlade“ za izgradnju podzemnog transportnog sistema Hajperlup (hyperloop), između Njujorka i Vašingtona, iako nije naveo ko mu je to tačno odobrio i kako bi se jedan takav projekat realizovao

Vizionar i inovator Mask, osnivač i vlasnik kompanija Tesla i SpejsX, zagovara razvoj futurističkih, magnetnih levitirajućih „hajperlup vozova“ koji bi se kretali vakumskim tunelima i bili bi, kako tvrdi, efikasniji i brži od sadašnjih TGV.

Mask je izračunao da bi putovanje od oko 350 kilometara od Njujorka do Vašingtona trajalo svega 29 minuta. Kako bi ostvario svoju ideju o mreži transportnih tunela, Mask je nedavno osnovao firmu The Boring Company.

Prema njegovoj zamisli, putovanje u vakumskim cijevima na magnetnim jastucima, čime bi se izbjeglo usporavanje zbog otpora vazduha ili trenja, bilo bi brže i jeftinije te je već niz startapova počelo raditi na razvoju tehnologije, ne obazirući se na troškove i praktičnost realizacije.

Za opsežnije infrastrukturne projekte obično se traže vrlo složena odobrenja na raznim nivoima vlade i obično koštaju milijarde dolara.

Direktor Ekonomskog savjeta Bijele kuće Geri Con je u aprilu pohvalio Maskovu ideju o izgradnji transportnih tunela na gusto naseljenoj istočnoj obali SAD i području Los Anđelesa.