Azijske berze: Ulagači na oprezu, manji rast dolara

Berza

Na azijskim berzama u srijedu su cijene akcija stabilne, dok se vrijednost dolara blago odmakla od najnižih nivoa u 13 mjeseci uoči odluka čelnika američke centralne banke

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u plusu 0,3 odsto, dok su cene akcija u Hong Kongu, Singapuru i Australiji porasle između 0,1 i 0,9 odsto. Berzanski indeksi u Južnoj Koreji i Šangaju pali su između 0,1 i 0,3 odsto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,30 sati bio gotovo nepromjenjen u odnosu na juče.

Podršku azijskim tržištima pruža jučerašnji rekord S&P 500 indeksa na Wall Streetu, nakon što je niz američkih kompanija izvijestio o boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima. Pozitivno na tržišta utiče i dalji rast cijena nafte, već treći dan zaredom, jer su juče objavljeni podaci pokazali da su zalihe ′crnog zlata′ u SAD-u prošle nedjelje oštro pale.

Jutros je na američkom tržištu cijena barela porasla 1 odsto, na 48,35 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,8 odsto, na 50,60 dolara. Ipak, ulagači su oprezni jer će danas biti objavljene odluke čelnika američke centralne banke, nakon njihove dvodnevne sjednice.

S obzirom da rast američke ekonomije nije baš impresivan, a da je stopa inflacije ispod ciljanih nivoa centralne banke, analitičari procjenjuju da Fed neće biti previše agresivan u najavama u vezi smanjenja bilansa i povećanja kamatnih stopa.

U očekivanju odluka Feda, i na valutnim tržištima vlada oprez, pri čemu se vrijednost dolara blago odmakla od najnižih nivoa u 13 mjeseci.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros se kreće oko 94,05 bodova, nedaleko od 93,82 boda, najnižeg nivoa od juna 2016. godine na koju je skliznuo u ponedjeljak. Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti porastao na 111,95 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 111,05 jena.

Dolar je ojačao i u odnosu na evropsku valutu, pa je cijena eura skliznula na 1,1640 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1655 dolara.