Kina oduševila investitore: NASDAK dobio konkurenciju, akcije poletele 500%

Berza

Investitori su sa radošću dočekali novinu na berzanskoj sceni Kine i pojavu indeksa domaćih tehnoloških kompanija na Šangajskoj berzi, poput Nasdaka u SAD, i lansirali akcije u rast od čak 500 procenata.

Pokretanje takozvane Star liste domaćih tehnoloških firmi smatra se odgovorom Kine na američki Nasdak i pokušaj da se zaobiđe američko tržište u trgovinskom ratu sa Vašingtonom.

U inicijalnom trgovanju učestvovalo je 25 kompanija, uključujući proizvođača čipova Anji Microelectronics Technology, koji je zabilježio rast od 520 odsto.

Većina kineskih berzi ograničava iznos za koji cijene akcija mogu porasti u prvih pet dana trgovanja na 44 odsto, ali na tržištu koje oni nazivaju Star market nema takvog ograničenje. Pravila su takođe olabavljena za trgovanje nakon početnog petodnevnog perioda, gdje je akcijma dozvoljeno da porastu ili da se smanje za čak 20 odsto u poređenju sa ograničenjem od 10 procenata na drugim listama.

Šangajska berza je ranije ovog mjeseca potvrdila da je primila 141 zahtjev od kompanija koje su željele da se nađu na listi Star, što je skraćenica za Sci-Tech Innovation Board.

Inače, kineski Shanghai Comp je pao za 1,3 odsto, dok je Hong Kong indeks Hang Seng pao za 1,15 odsto nakon protesta protiv vlade tokom vikenda.

Više od 400.000 ljudi priključilo se prodemokratskom maršu na ulicama Hong Konga u nedelju popodne, zbog zakona o ekstradiciji i nasilnih policijskih taktika usmjerenih protiv demonstranata. Marš je rezultirao haosom. Naime, policija je ispaljivala suzavac na demonstrante, koje su nakon marša napali maskirani muškarci na željezničkoj stanici.