Azijske berze skočile, dolar na najvišem nivou u posljednjih 14 godina

Na azijskim berzama u srijedu su cijene akcija porasle, zahvaljujući usponu indeksa na Wall Streetu i dobrim ekonomskim pokazateljima, dok je vrijednost dolara prema korpi valuta dostigla novi najviši nivo u 14 godina.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio na dobitku više od 2 odsto, dok su cijene akcija u Australiji, Šangaju i Singapuru porasle između 0,1 i 0,9 odsto.

U Hong Kongu i Južnoj Koreji blago su pale, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku 0,1 odsto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cijena akcija na Wall Streetu, čime je u novoj godini nastavljen uspon koji traje od novembra, kada je Donald Trump pobijedio u trci za Bijelu kuću.

Snažan skok tokijskog Nikkei indeksa zahvaljuje se i slabljenju jena prema dolaru, zbog čega japanski izvozni proizvodi postaju cijenovno konkurentniji na inostranim tržištima.

Tokijsku berzu podržali su i podaci o rastu aktivnosti u japanskom proizvodnom sektoru na najviši nivo u godinu dana.

Dobro raspoloženje na azijskim berzama zahvaljuje se i naznakama jačanja kineske ekonomije, nakon usporavanja rasta u prošloj godini.

Pozitivno na tržišta utiče i oporavak cijena nafte, nakon što su juče pale više od 2 odsto. Jutros je na američkom tržištu cijena barela porasla 30-ak centi, na 52,65 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 32 centa, na 55,80 dolara.

A na valutnim je tržištima dolar u zamahu, nakon prošlonedjeljne korekcije, pa je jutros njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest drugih najvažnijih svjetskih valuta, u jednom trenutku dostigao 103,82 boda, novi najviši nivo u 14 godina. Kasnije je skliznuo na 103,40 bodova.

Pritom se kurs dolara prema japanskoj valuti kreće oko 118,10 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 117,38 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0405 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0470 dolara.