Wall Street: Indeksi na novom rekordnom nivou, kompanije postigle dobre rezultate

Berza

Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 dostigao novi najviši nivo u istoriji, kao i Nasdaq indeks, a optimizam ulagača zahvaljuje se boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija

Dow Jones ojačao je 0,47 odsto, na 21.613 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,29 odsto, na 2.477 bodova, a Nasdaq indeks 0,02 odsto, na 6.412 bodova. Novi rekordi S&P 500 i Nasdaq indeksa usledili su nakon niza boljih nego što se očekivalo poslovnih rezultata kompanija. Iz tog je razloga cijena akcije lanca restorana McDonald′sa skočila gotovo 5, a proizvođača teške mašinerije Caterpillara gotovo 6 odsto.

Od početka sezone kvartalnih izvještaja poslovne rezultate objavilo je otprilike 125 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je većina prebacila očekivanja.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija u drugom tromjesečju porasle za 9,1 odsto, dok su prije nedjelju dana očekivali rast zarada od oko 8 odsto.

Ulagače je ohrabrio i podatak da je indeks povjerenja potrošača u SAD-u snažno porastao zahvaljujući optimizmu zbog poboljšanja situacije na tržištu rada.

Najviše su juče porasle cijene akcija u sektorima kojima najbolje ide tokom pozitivnog ekonomskog ciklusa. Tako su energetski, rudarski i finansijski sektor porasli više od 1 odsto.

U utorak je počela dvodnevna sjednica čelnika američke centralne banke, koji bi, spekuliše se, mogli najaviti smanjenje golemih bilansa, naduvanih višegodišnjom kupovinom hartija od vrijednosti. Odluke će Fed objaviti u saopštenju u srijedu.

I na evropskim berzama cijene akcije juče su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,77 odsto, na 7.434 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,45 odsto, na 12.264 boda, a pariski CAC 0,65 odsto, na 5.161 bod.