Crnogorski Telekom tuži državu; jeftiniji roming nanio štetu

Finansije

Crnogorski Telekom je tužio Agenciju za elektronsku komunikaciju (EKIP) tražeći naknadu štete i izmakle dobiti zbog primjene jeftinijeg rominga.

Kako navode u Telekomu, razlog su nezakonite odluke kojima su snižene cijene rominga od juna 2015. do avgusta 2017. godine, prenosi portal Investitor.

Iz Telekoma objašnjavaju da je sporazumom o sniženju cijena rominga iz 2014. godine predviđena obaveza dopune zakona u dijelu propisivanja ovlašćenja nacionalnih regulatora da bez analize tržišta utvrđuju cijene rominga. Ovu obavezu država je uporno ignorisala, tvrde iz Telekoma, a EKIP je donosio odluke koje su bile obavezujuće.

U odgovoru na tužbu EKIP-a navodi se da ne postoji potreba za ratifikacijom Sporazuma, jer je riječ o administrativno međunarodnom ugovoru zaključenom između resornih ministarstava četiri države. Takođe navode da je EKIP bio nadležan za realizaciju ovog sporazuma, te je svojim odlukama samo utvrdio dinamiku snižavanja cijena rominga u tri faze počevši od jula 2015. godine.

Zato i dovodi u pitanje pasivnu legitimaciju imajući u vidu da je Sporazum u ime Vlade potpisalo nadležno ministarstvo. Tvrde da Telekom na ovaj način želi da zadrži što više cijene usluga i ostvari što veći profit, ukazujući im da razloge za pad prihoda treba tražiti u aplikacijama Vajber, Vots ap i Fejsbuk, (Viber, WhatsApp i Facebook).

„Ovakav odnos tužilac, iako pripada grupi koja posluje u velikom broju evropskih zemalja, ispoljava samo prema korisnicima i regulatornim odlukama u Crnoj Gori u kojoj ostvaruje značajnu poslovnu dobit“, navodi se u odgovoru na tužbu EKIP-a.