Spas za životinje: Koža u automobilu postaje prošlost?

Limuzine

Luksuzna unutrašnjost putničkih vozila do sada je obično podrazumiјevala i kožna sjedišta, ali uskoro bi u ovom automobilskom segmentu moglo da dođe do velikih promjena

U 21. vijeku, kada u svijetu raste svijest o potrebi da se zaštite životinje koje se gaje ili ubijaju samo radi njihove kože, upotreba ovog prirodnog materijala za oblaganje sjedišta i površina u putničkoj kabini automobila sve više postaje društveno neprihvatljiva.

Sa ovim problemom najviše se suočavaju proizvođači premijum automobila, kojima su kožna sjedišta bila jedan od aduta prilikom reklamiranja.

Ipak, luksuz ne mora da podrazumijeva i upotrebu presvlaka od životinjske kože, smatraju u kompaniji Land Rover. Naime, ovaj proizvođač ponudio je u svom novom SUV modelu, Range Roveru Velar, alternativu u vidu luksuzne tkanine kojom se oblažu sjedišta u vozilu, ali i druge površine kao što su, na primer, obloge vrata.

Da Land Rover ovu opciju smatra veoma luksuznom, svjedoči i cijena koja prevazilazi onu kod verzije sa standardnom kožom.

Kako piše sajt Drive, ovaj materijal zasnovan je na vuni koja se dobija od ovaca sa Novog Zelanda i Australije, a zatim prerađuje i priprema za korišćenje u jednoj danskoj kompaniji.

Drugi materijal koji se takođe koristi u automobilima ove marke napravljen je od reciklirane plastike, a zamišljen je kao alternativa za „antilop“ kožu.

„Stav javnosti prema proizvodima koji se prave od dijelova životinjskog tijela se mijenja“, objašnjava dizajner u Land Roveru, Gerry McGovern.

„Osim toga, izrada luskuznih proizvoda postaje sofisticiranija i pronalaze se novi načini za dobijanje materijala koji se uklapaju u održiv razvoji i čiji proces proizvodnje manje zagađuje životnu sredinu“, dodaje McGovern.