Naftaši kratkih rukava, izvještaj koji menja sve

Akcije

Cijene nafte završavaju drugu nedelju zaredom u padu

Pad je uslijedio nakon što je Međunarodna agencija za energetiku (IEA) snizila procjenu tražnje za „crnim zlatom“ Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i ocijenila da splašnjava posvećenost grupe crpljenju viška ponude sa globalnog tržišta.

IEA je smanjila procjene tražnje za naftom iz OPEK-a za ovu i sljedeću godinu za 400.000 barela dnevno, nakon revidiranja podataka o potrošnji na tržištima u usponu, prenosi agencija „Blumberg“.

Cijena naftnih fjučersa je pala u Njujorku za 0,3 odsto.

Američka „laka“ nafta WTI za septembarsku isporuku je pojeftinila za 14 centi na 48,45 dolara za barel na robnoj berzi u NJujorku na jutarnjem trgovanju u 8:51 časova po lokalnom vremenu. Ukupan obim trgovanja bio je oko 19 procenata iznad 100-dnevnog prosjeka. Cijene američke naftne reference su pale ove nedelje za 2,2 odsto.

Sjevernomorska nafta „brent“ za dostavu u oktobru oslabila je za 11 centi na 51,79 dolara za barel na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa.

Cijena „brenta“ je u četvrtak pala za 80 centi, ili 1,5 odsto, na 51,9 dolara, a u ovoj trgovačkoj nedelji je splasnula za 1,2 procenta, prenosi njujorška agencija.