Azijske berze: Cijene dionica dosegle nove najviše nivoe u 10 godina

Berza

Na azijskim su berzama u ponedjeljak cijene dionica dosegle nove najviše razine u 10 godina, dok su se cijene nafte primaknule najvišim razinama u šest mjeseci zbog napetosti na Bliskom istoku

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 6.30 sati bio u plusu 0,6 odsto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Singapuru, Australiji i Hong Kongu porasle između 0,1 i 0,9 odsto.

U Šangaju su blago pale, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 6.30 sati bio na dobitku 0,3 odsto i dosegao novu najviši nivo od prosinca 2007. godine.

Dobro raspoloženje na tržištu zahvaljuje se rastu cijena dionica na Wall Streetu u petak i nizu podataka koji ukazuju na stabilan rast najveće privrede u regiji i svijetu, javlja SEEbiz.

U fokusu ulagača ove će sedmice biti Kina jer će biti objavljena prva procjena rasta tamošnje privrede u trećem tromjesečju, dok u srijedu počinje kongres komunističke partije.

Ulagači se nadaju dobrim pokazateljima iz druge po veličini svjetske privrede, koji je i najveći svjetski potrošač sirovina, pa su njihove cijene jutros porasle, što podržava dionice u rudarskom sektoru.

A snažno su porasle i cijene nafte zbog situacije na Bliskom istoku, odnosno u Iraku, gdje su napetosti porasle nakon referenduma 25. septembra kojem su irački Kurdi glasali na nezavisnost.

U ponedjeljak rano ujutro objavljeno je da su snage iračke vlade preuzele kontrolu nad velikim dijelom naftom bogate regije Kirkuka bez sukoba sa snagama kurdskih pešmerga.