Wall Street: Indeksi u blagom porastu drugi dan zaredom

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene akcija blago porasle, drugi dan zaredom, jer svjedočenje bivšeg direktora FBI-a Jamesa Comeya o istrazi o uplitanju Rusije u lanjske predsjedničke izbore u SAD-u nije donijelo ništa što bi uznemirilo ulagače

Dow Jones ojačao je 0,04 podsto, na 21.182 boda, dok je S&P 500 porastao 0,03 odsto, na 2.433 boda, a Nasdaq indeks 0,39 odsto, na 6.321 bod.

Bivši direktor FBI-ja Comey u četvrtak je u svjedočenju u Senatu optužio predsjednika Donalda Trumpa da mu je dao otkaz kako bi potkopao istragu o mogućem udruživanju njegove kampanje i Rusije tokom predsjedničkih izbora prošle godine. Rekao je da Trump nije bio pod istragom, nego je predsjednik od njega zatražio samo da zaustavi dio istrage vezan za bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Michaela Flynna.

Comey nije htio reći smatra li da je predsjednik namjeravao prekršiti zakon, dok Trumpovi kritičari tvrde da je bilo kakav pokušaj da spriječi istragu FBI-a upravo to. Taj bi prekršaj mogao voditi do njegovog opoziva u Kongresu, ali republikanci koji kontrolišu Senat i Predstavnički dom pokazuju malo volje da učine taj potez. Njegovo svjedočenje u Senatu nije izazvalo znatnije reakcije na tržištu.

I dok dio analitičara smatra da je s ovime riješen jedan problem koji je nedjeljama predstavljao rizik za tržišta, drugi upozoravaju na negativan uticaj Comeyevog svjedočenja na Trumpove planove.

Ulagači su bili oprezni i zbog britanskih parlamentarnih izbora. Prema izlaznim anketama, konzervativna stranka premijerke Therese May nije uspjela osvojiti parlamentarnu većinu na prijevremenim izborima, što je rezultat koji bi mogao zakomplikovati situaciju na britanskoj političkoj sceni i otežati pregovore o Brexitu.

I na evropskim se berzama juče trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,38 odsto, na 7.449 bodova, a pariski CAC 0,02 odsto, na 5.264 boda. Frankfurtski DAX ojačao je 0,32 odsto, na 12.713 bodova.