Nvidia među najvećim dobitnicima u okviru indeksa S&P 500

Berza

Proizvođač grafičkih kartica Nvidia imao je najveći rast vrijednosti akcija u okviru indeksa njujorške berze Standard end Pur 500 u 2016.

Iako su akcije Nvidije juče zabilježile pad na berzi, njihova vrijednost je više od tri puta veća nego na početku godine.

Tokom ljetošnjeg rasta akcija tehnoloških kompanija povećana je i vrednost akcija Nvidije koja je bila među najvećim dobitnicima i 2015. godine.

Akcije Nvidia na kraju 2012. godine vrijedile su oko 12 dolara, a sada oko 110 dolara. Ove godine njihova vrijednost je porasla za 256 odsto, sa značajanim skokom u septembru, kada je Nvidia saopštila da će s kineskom kompanijom Baidu raditi na razvijanju autonomnih sistema za vožnju.

Akcije Nvidije juče su pale pošto je procijenjeno da bi njihova vrijednost u sljedećoj godini mogla biti oko 90 dolara. U jednom trenutku su pale i preko sedam odsto, ali je sada taj pad ublažen na oko četiri odsto, pa akcija Nvidije od juče popodne vrijedi oko 112 dolara, preko devet puta više nego prije četiri godine.