Mundijal 2030. u Južnoj Americi?

Sport

Fudbalski savezi Urugvaja i Argentine podnijeće zajedničku kandidaturu za organizaciju Svjetskog prvenstva 2030. godine

Lionel Mesi i njegov saigrač iz Barselone Luis Suarez imaće „pune ruke posla“ u narednom periodu. Reprezentativci Argentine i Urugvaja trebalo bi da budu promoteri svojih država u trci za dobijanja zajedničke organizacije Svjetskog šampionata 2030. godine.

Predsjednik Fudbalskog saveza Urugvaja Tabare Vaskez izjavio je da će 30. avgusta otići u posjetu Argentini i kolegi Maurusiju Makriju, a potom zvanično uručiti zahtjev Međunarodnoj fudbalskoj federaciji (FIFA) da te dvije države organizuju Mundijal.

Ono što je prvo dogovoreno je da dvojica fudbalera Barselone budu promoteri i pokušaju da svojim uticajem doprinesu dobijanju organizacije Mundijala u Južnoj Americi.

Urugvaj je dva puta puta bio domaćin najveće fudbalske smotre, prvog Mundijala 1930. i dvije decenije kasnije, na kojima je oba puta bio šampion, dok je Argentina jednom bila organizator 1978, kada je tadođe bila svjetski prvak.

Argentinci i Urugvajci jakog konkurenta imaće u Kini koja je izrazila spremnost da bude domaćin iste godine najboljim svjetskim reprezentacijama.

Naredno Svjetsko prvenstvo održaće se u Rusiji sledeće godine, u Kataru 2022, a 2026. se bira između SAD, Meksika i Kanade.