Kinezi prave energetskog giganta

Akvizicije

Vlada kineskog predsjednika Si Đinpinga odobrila je spajanje korporacije Šenhua, najvećeg rudnika uglja u državi, sa kompanijom Čajna Gudijan

Čajna Gudijan je među najvećim kineskim proizvođačima električne energije, a o velikom spajanju je obavijestila državna Komisija za kontrolu i upravljanje imovinom.

Novo pravno lice, sa imovinom od 1,8 hiljada milijardi juana (271 milijardi dolara), biće druga najveća kompanija u svijetu po prihodima i najveća po instalisanim kapacitetima, prema podacima „Blumberg Nju Enerdži Fajnensa“.

Spajanje Šenhua-Gudijan je možda prvo od brojnih merdžovanja u kineskoj energetskoj industriji, pošto kinesko rukovodstvo pokušava da smanji industrijsku prekapaciranost i broj preduzeća u državnom vlasništvu, ocjenjuje njujorška agencija.

Današnje saopštenje stavlja tačku na višemjesečne spekulacije o tom udruživanju, o kom je „Blumberg“ izvijestio još u junu.

Nova kompanija, koja će se prema očekivanjima zvati Nešenel Enerdži Investment koproracija, imaće instalisane kapacitete od preko 225 gigavata, čime će nadmašiti francuski Elektrisite i italijanski Enel, kaže Frank Ju, analitičar u kompaniji Vud Mekenzi.

Francuski proizvođač električne energije, poznat pod skraćenim imenom EDF, imao je prošle godine neto instalisane kapacitete od 137,5 gigavata, prema podacima kompanije, dok je Enel na dan 30. juna ove godine imao instalisane kapacitete od 83 gigavata.

Šenhua će moći da smanji oslanjanje na ugalj, koje trenutno iznosi oko 90 odsto, pošto će spajanjem dobiti Gudijanove pogone u oblasti čiste energije, dodaje se u informaciji.