Duda Ivković i Tim snova ušli u Kuću slavnih

Sport

Svjetska košarkaška federacija (FIBA) saopštila je da će legendarni srpski trener Dušan Ivković od 30. septembra biti član Kuće slavnih

U konkurenciji od 150 kandidata za prijem u prestižno društvo, izabrano je šestoro igrača i po jedan trener i tim.

Pored Ivkovića, na listi su se našli jedan od najdominantnijih centara svih vremena Šakil O’Nil, hrvatska legenda Toni Kukoč, Miki Berković, Valdis Valters, Pero Kameron i bivša jugoslovenska i bosansko-hercegovačka reprezentativka Razija Mujanović.

Tim koji je našao svoje mjesto u Kući slavnih je ekipa reprezentacije SAD sa Olimpijskih igara u Barseloni 1992. godine, popularni i neprevaziđeni ‘Dream team’.

Dušan Duda Ivković smatra se jednim od najvećih i najuticajnijih trenera u istoriji košarke. Rođen je u Beogradu 29. oktobra 1943. godine, a u svijetu košarke je još od 1958. godine – gotovo punih šest decenija.

Deset godina nosio je dres Radničkog sa Crvenog Krsta, ali je tek prelaskom na klupu počeo da mijenja igru pod obručima.

Tokom karijere predvodio je Partizan, Aris, Radnički, Šibenik, Vojvodinu, PAOK, Panionios, Olimpijakos, AEK, CSKA Moskvu, Dinamo Moskvu i Anadolu Efes, dok je u dva navrata predvodio i nacionalni tim naše zemlje.

U vitrini s klupskim prvenstvima ima sedam titula u tri različite zemlje, sedam Kupova, takođe u tri različite zemlje, kao i trofeje Kupa Radivoja Koraća s Partizanom, dvije Evrolige sa Olimpijakosom, ULEB Kup sa moskovskim Dinamom i Kup Rajmonda Saporte sa AEK.

S druge strane, nacionalni tim predvodio je do tri zlata i srebra na evropskim, titule šampiona svijeta i drugog mjesta na Olimpijskim igrama, kao i do zlata na Univerzijadi.

Svečana ceremonija povodom prijema u Kuću slavnih biće održana 30. septembra u švajcarskom Mijeu.