Španija: Blokirano ilegalno emitovanje fudbalskih utakmica

Sport

Španske vlasti su uz podršku Evropske agencije za pravosuđe blokirale ilegalno emitovanje fudbalskih utakmica najvećih profesionalnih liga putem mobilne aplikacije “Mobdro”.

U saopštenju Evrodžasta navodi se da je više od 43 miliona korisnika širom svijeta koristilo ovu aplikaciju da bi gledalo utakmice, na primjer, španske La lige i engleske Premijer lige putem servera i platformi koje su preusmjeravale signale redovnih audio-vizuelnih signala.

Španske vlasti uhapsile su jednog osumnjičenog i tri osobe su privedene na ispitivanje u Španiji i Andori. Aplikacija više nije u funkciji u Španiji, Portugaliji i Češkoj, gdje se nalazila na nekim od platformi.

Istraga je pokrenuta 2018. godine nakon prijave o ilegalnom prenosu zaštićenih audio-vizuelnih signala nakon žalbi španske Profesionalne fudbalske lige, Premijer lige i profesionalnih organizacija za zaštitu autorskih prava FAP.

Glavni osumnjičeni koristio je domene i servere da se ilegalno priključi na legalne audio-vizuelne i striming servise, upotrebom aplikacije “Mobdro”.

Evrodžast je koordinisao operaciju koja je dovela do pretrage četiri lokacije i uklanjanjem mogućnosti postavljanja aplikacije putem platformi i servera u Španiji, Portugaliji i Češkoj.