Harvi podigao cijene goriva

Akcije

Cijena benzina u SAD je skočila na dvogodišnji maksimum, pošto se tropska oluja Harvi ponovo obrušila na američku obalu Meksičkog zaliva

Rafinerija „Port Artur“ u vlasništvu kompanije Motiva Enterprajziz, najveća u zemlji, počela je sa kontrolisanim zatvaranjem pogona zbog velikih poplava, izvještava agencija „Blumberg“.

Taj prekid proizvodnje je uticao na skok cijena motornih goriva na berzi u Njujorku od čak 6,6 procenata, dok pad tražnje za naftom iz fabrika pogođenih olujom drži cijene „crnog zlata“ na najnižem nivou u pet nedelja.

Cijena benzina za isporuku u septembru, čije ugovaranje ističe sutra, porasla je za 11,76 centi na 1,9009 dolara po galonu (3,78 litara) na Njujorškoj robnoj berzi, što je najviši nivou u više od dvije godine.

Benzin za isporuke u oktobru je ugovaran za 5,7 centi skuplje, na 1,6587 dolara na trgovanju rano popodne u 13:40 časova u Londonu.

Kada je riječ o cijenama nafte, američka „laka“ nafta WTI za dostavu u oktobru pala je za 45 centi na 45,99 dolara za barel na Njujorškoj berzi, nakon što se juče spustila za 13 centi na 46,44 dolara, što je bio najniži nivo na zatvaranju od 24. jula.

Sjevernomorska nafta „brent“ za oktobarsku isporuku, čije ugovaranje takođe ističe sutra, skliznula je naniže za 47 centi na 51,53 dolara na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa.

Rafinerija „Port Artur“, u Teksasu, ima kapacitet prerade 605.000 barela nafte dnevno, prema podacima „Blumberga“. Ponovno pokretanje proizvodnje zavisiće od povlačenja poplavne vode, saopšteno je iz kompanije.

Nakon plavljenja Teksasa, Harvi je povratio snagu nad vodama Meksičkog zaliva i ponovo je danas udario priobalno područje na jugozapadu Luizijane, prema američkom Nacionalnom centru za orkane.