Najpoznatiji pirat na svijetu krenuo u borbu protiv piraterije

TECH

Mediji su Kima Dotkoma početkom decenije nazvali najpoznatijim piratom na svijetu

Ovaj internet poduzetnik i ljubitelj automobilskih trka osnovao je MegaUpload, servis koji su najviše koristili pirati za skladištenje muzike, video-snimaka i drugog zabavnog sadržaja.

Zahvaljujući MegaUploadu, Dotkom je obrnuo milione dolara i uživao na svom velikom posjedu u Novom Zelandu, sve dok mu početkom 2012. na vrata nije pokucala policija.

Dotkom je neko vrijeme proveo u zatvoru, da bi se na kraju ispostavilo da nalog za njegovo hapšenje nije bio ispravan pa je uz izvinjenje pušten na slobodu.

Dotkom je ubrzo pokrenuo novi servis za razmjenu podataka Mega koji je početkom prošle godine imao više od 35 miliona registrovanih korisnika.

Iako je na slobodi, Kim Dotkom je u poslednjih pet godina u velikoj neizvjesnosti jer mu prijeti izručenje u SAD, gdje je tražen zbog kršenja autorskih prava i prevare, a ako zaista dođe do izručenja, prijeti mu višegodišnja zatvorska kazna.

U iščekivanju odluke o izručenju, Dotkom je pokrenuo servis za mikroplaćanje Bitcache, koji korisnicima omogućava naplaćivanje manje količine novca za svoj sadržaj.

Dotkom kaže da će njegova platforma, koja omogućava plaćanje i primanje bitcoina, uticati na smanjenje online-piraterije jer će korisnicima omogućiti plaćanje manjih svota novca za sadržaj koji skidaju.

Ovakvi servisi pružiće novu slobodu umjetnicima jer će svoj sadržaj fanovima moći direktno da prodaju na bilo kojoj platformi, bez potrebe za posrednikom, smatra Dotkom.

Ideja iza Bitcachea jeste pretvaranje svake datoteke koja je uploadovana na razne platforme u sopstvenu online-prodavnicu. Osobe koje objavljuju sadržaj (poput muzike, filmova, slika, računarskih kodova i slično) same će moći da odrede cijenu tog sadržaja.

U razgovoru za Fortune, Dotkom je rekao da korisnici mogu da uploaduju sadržaj na njegov novi online-servis za skladištenje podataka K.im, a servis će im pružiti pomoć u širenju tog sadržaja i na druge servise za skladištenje podataka poput npr. Dropboxa, torrent stranica, društvenih mreža itd. Nakon uploada datoteke, korisnici će dobiti poseban kod koji je potrebno ugraditi u sadržaj i koji će omogućiti naplatu tog sadržaja.

Pirateriju nikada neće biti moguće u potpunosti uništiti, ali ono što može da se uradi za njeno smanjenje, smatra Dotcom, jeste da se korisnicima koji imaju novac i koji su spremni da plate sadržaj omogući pristup tom sadržaju. Riječ je o tržištu vrijednom oko 10 milijardi dolara.

Korisnici bi putem Bitcachea bi mogli anonimno da plaćaju sadržaj i u potpunosti legalno uživaju u njemu, bez obzira na to da li je u nekoj zemlji dostupan ili ne.

„Ovo je nešto potpuno novo, nešto što još ne postoji i najbolji je način na koji bi svaki sadržaj mogao individualno da se naplati“, rekao je Dotkom za BBC i dodao da, ako autori sadržaja žele da imaju šansu za uspjeh u svijetu u kojem je danas piratizacija izuzetno jednostavna, trebalo bi da se okrenu ovakvom načinu naplaćivanja sadržaja.

Cijena, s obzirom na to da nema posrednika, ne bi trebalo da bude, a naplata putem Bitcachea bi trebalo da bude brza i jednostavna, pa Dotkom smatra da bi veliki broj ljudi na ovaj način plaćao sadržaj i svi bi bili u plusu.