Pokrenuta zvanična istraga protiv Facebook-a zbog odavanja podataka korisnika

TECH

Federalno tužilaštvo u SAD-u zvanično je pokrenulo istragu protiv Facebooka zbog sumnje da su napravili dogovor s velikim tehnološkim kompanijama da im dostavljaju podatke korisnika Facebooka, prenosi New York Times.

Ovaj dogovor, koji je razotkriven u junu, omogućavao je kompanijama kao što su Apple, Amazon i Microsoft, da ulaze u lične podatke korisnika Facebook-a, uključujući i listu prijatelja, broj telefona, mejl adrese, ali i da ulaze u privatne poruke, i to bez pristanka korisnika.

Sud u Njujorku je već zatražio informacije o ovom dogovoru i vrlo brzo će početi sa ispitivanjem osumnjičenih i svjedoka.

“Sarađujemo sa istražiteljima i ovu istragu shvatamo vrlo ozbiljno”, rečeno je iz Službe za odnose s javnošću Facebook-a, i potvrđeno da su i njihovi zaposleni svjedočili o tome i odgovarali na pitanja, te da će i dalje nastaviti da to čine, dokle god bude potrebno, prenosi Business Insider.

Krivična istraga protiv najveće društvene mreže na svijetu, koja ima dva miliona članova, poslednja je u seriji kontroverzi u vezi s njihovim poslovanjem.

Ignorisali ruske botove?

Podsjetimo, krajem 2018. godine, u javnosti se pojavila vest da je Facebook učestvovao u ruskom miješanju u izbore u Americi preko lažnih profila, koji su dolazili iz Rusije. Aleks Stamos, bivši šef obezbjeđenja te kompanije, izjavio je tada da je Šeril Sandberg, izvršna direktorka Facebook-a, vikala na njega, kada je otkrio da društvena mreža ima ozbiljan problem, čiji trag vodi do Rusije. Ona i Mark Zakerberg su mu prvo preporučili da prijavi svoja saznanja Upravnom odboru. Međutim, kada su i oni pozvani da se izjasne o tome, bila je veoma bijesna i optužila ga je da ih je izdao.

O ovom otkriću obavešten je i Robert Miler, bivši direktor FBI i specijalni savetnik za istragu o miješanju Rusije u američke izbore.

Mark Zakerberg i Šeril Sandberg negirali su da su ovo prećutkivali, krili, i da nisu bili zainteresovani da čuju istinu.

Nije poznato da li istraga ima veze s padom Facebook-a i Instagrama

Još uvijek nije poznato da li ova istraga ima veze sa jučerašnjim padom Facebook-a, Instagrama i WhatsApp-a, čiji je vlasnik, takođe, Facebook, odnosno Mark Zakerberg. Korisnici ovih mreža širom svijeta nisu mogli da se uloguju na svoje profile, stranice nisu mogle da se učitaju, nije bilo moguće slati poruke, niti odgovarati na njih,ili lajkovati tuđe postove…