Potvrđeno: Član kraljevske porodice kupio većinu stanova u sarajevskom Bosmalu

BiH

Iz Opštinskog suda u Sarajevu zvanično je potvrđeno da je firma Al Tani d.o.o. Sarajevo za 35,2 miliona KM kupila veći dio prostora u stambeno-poslovnom kompleksu Bosmal u Sarajevu

Jedan od članova katarske kraljevske porodice Al Tani, šeik Zajed Muhamed bin Zajed koji živi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kupio je veći dio prostora Bosmala od UniCredit banke d.d. Mostar.

U Opštinskom sudu kažu da je okončan izvršni postupak, a zajedničkim podneskom od 7. juna 2017. godine tražilac izvršenja, izvršenik i založni povjerilac „Bank Islam Malezia Berhad“, obavijestili su sud da su postigli sporazum da se nekretnine koje su predmet izvršenja u ovom izvršnom postupku prodaju neposrednom pogodbom, piše Klix.ba.

Sud je utvrdio da su ispunjeni zakonski uslovi za ovaj način prodaje i istoj pristupio.

– Izvršni postupak je okončan prodajom nekretnina pobliže opisanih u zaključku ovoga suda od 09. juna 2017. godine, putem neposredne pogodbe za iznos 35.204.940,00 KM, dosadašnje vlasništvo izvršenika Bosmal d.o.o. Sarajevo kupcu Al Tani d.o.o. Sarajevo, a u skladu sa Zakonom o izvršnom postupku Federacije BiH – rekli su iz Opštinskog suda u Sarajevu.

Prema podacima sa Registra poslovnih subjekta BiH osnivači firme su „Al Thani Companies Group“ (Ujedinjeni Arapski Emirati) i BCC Managament d.o.o. (Sarajevo).

Zanimljiva je informacija da se sarajevska firma BCC Managament nalazi u vlasništvu bivših vlasnika Bosmala, odnosno porodice Šabanović.

Firma Al Tani d.o.o. Sarajevo osnovana je u novembru prošle godine sa osnivačkim kapitalom od 4 hiljade KM (dve hiljade KM „Al Thani Companies Group“ i dve hiljade KM BCC Menadžment). U dijelu koji se odnosi na upravu, navedeno je ime Edine Karasuljić (direktorka).

Na prodaju je stavljen 231 stan, 97 u kuli A i 134 u kuli B, 371 garaža, odnosno parking mjesto, te 46 poslovnih prostora i restorana.

Kako je ranije najavljeno, ukupno se na prodaji našlo 648 etažnih jedinica u vrijednosti od 83.404.831 KM, ukupne površine 43.915,46 metara kvadratnih.